Kan ik zelf een AERIUS berekening maken?

Wij horen het dagelijks. U heeft een vergunningsaanvraag ingediend en u heeft een brief ontvangen met het verzoek tot aanvullende gegevens. In veel gevallen ontbreekt de AERIUS berekening. Wat nu?

Een onaangename verrassing?

Vaak is niet bekend dat een stikstofberekening onderdeel uitmaakt van de vergunningsaanvraag. Wanneer is een AERIUS berekening verplicht? In het kort: in 95% van de gevallen dient u een stikstofberekening aan te leveren bij een vergunningsaanvraag in het kader van de Omgevingswet.

Het verzoek tot aanvullende gegevens is in de regel al onaangenaam. U wilt verder en dit leidt tot vertraging. Op Google komt u diverse partijen tegen die een AERIUS berekening uitvoeren. Ook MBH Consult maakt een stikstofberekening voor minimaal €349,- exclusief BTW.

Is dat op mij van toepassing? Hoeveel zou mijn project kosten? Allemaal legitieme vragen. Vooral omdat er geen rekening mee is gehouden, doet zelfs een relatief klein bedrag pijn in de portemonnee.

Kan ik zelf een AERIUS berekening maken?

Het kortst mogelijke antwoord: ja. U kan én mag zelf een AERIUS berekening maken. Sterker nog, voor zeer kleine projecten raden gemeenten het soms aan om het eerst zelf te proberen. AERIUS is gratis door de overheid beschikbaar gesteld. We horen u denken: ‘Nu willen jullie mij vast niet vertellen hoe dit werkt.’ Daar gaat nu net onze blog over. Wij geven u waardevolle informatie, waarmee u zelf een poging kunt wagen.

Zijn wij dan geen dief van onze eigen portemonnee? Wij denken dat dat reuze meevalt. Sterker nog, wij denken dat u het basistarief voor ons stikstofdepositie onderzoek beter zult begrijpen.

Wat heb ik nodig om zelf een AERIUS berekening te maken?

Wij hebben diverse blogs geschreven over de belangrijkste elementen van een stikstofberekening. In het kort:

  • De bouwfase is per 2 november 2022 niet langer vrijgesteld! Kortom, alle aanleg-/bouwactiviteiten moet u in kaart brengen
  • Denkt u ook aan de gebruiksfase?
  • Is er sprake van emissies door het gebouw?
  • Welke vervoersbewegingen veroorzaakt de nieuwe situatie?
  • Komen er bijvoorbeeld heftrucks op het project te rijden?

Voor het stikstofonderzoek moeten voorgaande zaken in kaart gebracht worden. Daarnaast heeft u begrip nodig van hoe AERIUS werkt.

Appeltje-eitje?

Mogelijk niet. Niet alleen de AERIUS berekening moet ingediend worden, maar ook een zogenaamd stikstofmemo. Daarin staan alle gemaakte keuzes en een onderbouwing van de volledige invoer. Ook dienen bepaalde invoerrichtlijnen te worden gevolgd.

Enkele belangrijke richtlijnen zijn:

Kortom: de AERIUS berekening is zowel de invoer, het begeleidend schrijven én het volgen van bepaalde invoerrichtlijnen. Wij noemen het geheel dan ook een onderzoek stikstofdepositie. Daar komt nog eens bij dat in lastige gevallen kennis van jurisprudentie nodig is, waarmee uw project het net wél redt in plaats van net niet. Daarom stellen wij het stikstofdepositie onderzoeksrapport met de grootste zorg samen. Met ons kwaliteitswerk kunt u verder en zult u zeker waar voor uw geld ervaren.

2024 Alle rechten voorbehoudenWebvriend - Jouw antwoordRealisatie Webvriend