Onaangename verrassing

Wij horen het dagelijks. U heeft een vergunningsaanvraag ingediend en u heeft een brief ontvangen met het verzoek tot aanvullende gegevens. In veel gevallen ontbreekt de AERIUS berekening.

Dit komt als een onaangename verrassing, omdat men veelal niet weet dat een stikstofonderzoek een onderdeel is van de vergunning aanvraag. Wanneer is een AERIUS berekening verplicht? Daarover hebben wij een blog geschreven. Lees deze blog hier. In het kort. In 95% van de gevallen, dient u een AERIUS berekening aan te leveren als u een vergunning in het kader van de Omgevingswet aanvraagt.

Onaangenaam

Het verzoek tot aanvullende gegevens is in de regel al onaangenaam. U wilt verder en dit leidt tot vertraging. Daarbij komt dan nog eens die vermaledijde AERIUS berekening. U gaat op zoek op Google, waar diverse partijen tegen komt, waaronder MBH Consult, die deze dienst aanbieden. Minimaal €199,- exclusief BTW. Is dat op mij van toepassing? Hoeveel zou mijn project kosten? Allemaal legitieme vragen. Vooral omdat er geen rekening mee is gehouden, doet zelfs een relatief klein bedrag pijn in de portemonnee.

Kan ik zelf een AERIUS berekening maken?

Het kortst mogelijke antwoord: Ja. U kan én mag zelf een AERIUS berekening maken. Sterker nog, voor zeer kleine projecten, raden gemeenten het soms aan om het eerst zelf te proberen.

Nu willen jullie mij vast niet vertellen hoe dit in zijn werk gaat, horen wij u denken… Daar gaat nu net onze blog over. In deze blog, geven wij u waardevolle informatie, waarmee u zelf een poging kunt wagen.

Zijn wij dan geen dief van onze eigen portemonnee?

Wij denken dat dat reuze mee valt. Sterker nog, wij denken dat u beter zult begrijpen, waarom een toch al behoorlijk bedrag, het basistarief is voor onze onderzoeken.

Zelf een AERIUS berekening maken. Wat heeft u nodig?

Wij hebben diverse blogs geschreven over de belangrijkste elementen in een AERIUS berekening. Deze vindt u in onze blog sectie. In het kort:

  • De bouwfase is per 1 juli 2021 vrijgesteld! Dit hoeft u dus niet meer in kaart te brengen.
  • Denkt u ook aan de gebruiksfase?
  • Is er sprake van emissies door het gebouw?
  • Welke vervoersbewegingen veroorzaakt de nieuwe situatie?
  • Komen er bijvoorbeeld heftrucks op het project te rijden?

Voorgaand zijn allemaal zaken, welke voor het onderzoek in kaart moeten worden gebracht. Daarnaast heeft u begrip nodig van hoe AERIUS werkt. Goed om te weten; AERIUS is door de overheid beschikbaar gesteld en is GRATIS…

Appeltje, eitje?

Er even rustig voor zitten; Appeltje, eitje? Mogelijk niet. De AERIUS berekening moet namelijk worden begeleidt door de zogenaamde stikstofmemo. Wij noemen het geheel dan ook een onderzoek stikstofdepositie. De AERIUS berekening moet namelijk vergezeld worden van een begeleidend schrijven, waarin alle gemaakte keuzes en de volledige invoer moet worden onderbouwd. Tevens dienen bepaalde invoerrichtlijnen te worden gevolgd.

Enkele belangrijke richtlijnen zijn:

Kortom, de AERIUS berekening is zowel de invoer, het begeleidend schrijven én het volgen van bepaalde invoerrichtlijnen. Daar komt nog eens bij, dat in lastige gevallen en kennis van jurisprudentie nodig is, waarmee uw project het net wél redt in plaats van net niet.

Toch uitbesteden?

Bij MBH Consult begrijpen wij heel goed dat u onaangenaam verrast bent. Daarom stellen wij het onderzoeksrapport met de grootste zorg samen. Met ons kwaliteitswerk kunt u verder en zult u 100% zeker waar voor uw geld ervaren.

Neem gerust contact met ons op. Vrijblijvend staan wij u te woord.

2021 Alle rechten voorbehoudenWebvriend - Jouw antwoordRealisatie Webvriend