Het maken van een 3D scan van een gebouw

Een 3D-scan brengt uw gebouw tot in het kleinste detail in kaart zodat u de juiste informatie in een BIM-model kunt gebruiken

In deze blog leggen we uit wat de voordelen van het 3D scannen van een gebouw zijn voor renovaties, verduurzaming en daarmee ook de circulaire economie.

BIM modellen van gebouwen

Voor nieuwbouw geldt dat tegenwoordig het gehele bouwproces volledig in 3D programma’s wordt gemaakt. Alle informatie uit het ontwerpproces wordt verzameld in een BIM model, een ‘Bouwwerk Informatie Model’. Met zo’m BIM model beschikken alle betrokkenen altijd over de juiste, actuele en zeer nauwkeurige informatie en maatvoering.

Als gezegd, dat geldt dus voor nieuwbouw. Voor bestaande bouw zijn zulke nauwkeurige gegevens niet altijd beschikbaar. Natuurlijk zijn er (bijna) altijd wel bouwtekeningen beschikbaar. Daar kunnen wel 3D modellen van gemaakt worden. Dat geeft een aardig idee van het casco gebouw, maar is een tijdrovende en vaak inefficiënte manier van werken. Gelukkig is er met de huidige technologie een goed alternatief: 3D laserscanners.

Maken 3D scans van gebouwen efficiënt

Met een 3D laserscanner kunnen bestaande gebouwen compleet in 3D worden ingemeten. Deze vorm van digitaal inmeten is snel en heel nauwkeurig. De 3D scanner ‘plaatst’ tijdens een scan miljoenen laserpuntjes op het bouwwerk. Deze puntjes vormen samen de zogenaamde ‘pointcloud‘. In die pointcloud staat alle data waarmee alle 3D informatie omgezet kan worden in een BIM model.

Van 3D pointcloud naar BIM model

Het omzetten van een 3D pointcloud naar een BIM model gaat natuurlijk niet vanzelf. De informatie moet eerst worden bewerkt. De ruis wordt uit de data verwijderd zodat de voor de opdracht relevante informatie over blijft. Want deze 3D meting is voor de computer nog steeds een puntenwolk. Er is software beschikbaar om automatisch ‘vlakken’ te laten maken van de puntenwolk. Hoewel het aanschaffen en beheersen van die software kostbaar en bewerkelijk is, is het inzetten van 3D scanners een steeds populairder middel om 3D modellen te laten maken.

Toepassingen van 3D scans van gebouwen

De toepassingen van het 3D inmeten van een gebouw zijn zeer divers. Zo zijn er, vóór de brand, 3d scans van de Notre Dame gemaakt en is alles grotendeels digitaal ingemeten. Hierdoor is men in staat om zeer nauwkeurig de originele vormen van dit gebouw te reproduceren. Overige toepassingen van 3D laserscans zijn:

  • 3D inmeten van woningen
  • Bouwkundige inmetingen
  • 3D scan utiliteit- en staalbouw
  • 3D scan van installaties
  • Maken van een BIM-model t.b.v. renoveren en verduurzamen

Kosten van een 3D scan van een gebouw

De kosten van het maken van een 3D scan zijn sterk afhankelijk van het project en de gewenste toepassing. Daarom is een offerte voor het 3D meten op locatie altijd maatwerk. De gewenste kwaliteit en resolutie van de scan bepalen bijvoorbeeld hoe lang een scan duurt. De omvang van het project bepaalt hoeveel scans er gemaakt moeten worden. Tot slot kan de scan tot 3D model worden bewerkt. De omvang van al deze factoren bepalen de uiteindelijke prijs van de 3D scan.

3D scan van uw gebouw?

Wij beschikken over de Trimble X7 3D laserscanner. Hiermee zijn wij in staat om snel nauwkeurige 3D scans te maken inclusief 360 graden kleurenfoto’s. Zo wordt de juiste data verzameld die bij uw wensen passen. Wij zijn gespecialiseerd in Utiliteit- en staalbouw. Dat betekent dat wij voor dit soort panden de pointcloud naar een BIM-model kunnen bewerken. Voor overige gebouwen kunt u ook bij ons terecht. In dat geval leveren wij u een hoogwaardige 3D puntenwolk, waarmee u zelf aan de slag kunt gaan.

Vragen over 3D scans?

Wilt u meer weten over de toepassingen en mogelijkheden? Of wilt u een 3d scan aanvragen?  Neem dan contact met ons op, we helpen u graag verder!

2024 Alle rechten voorbehoudenWebvriend - Jouw antwoordRealisatie Webvriend